cheerfully

Onze visie

Door het creëren van zelfstandige inkomsten voor kleinschalige producenten, vermindert de armoede in onze wereld. Wij doen dit in Peru en Bolivia. Door een volwaardige prijs te betalen en doordat wij streven naar een langdurige band met de makers, krijgen zij de mogelijkheid om niet alleen te overleven, maar zich ook te ontwikkelen. Vanzelfsprekend is er bij ons geen sprake van kinderarbeid.

Prijs

Onze producenten bepalen vrijwel altijd zélf de prijs die zij nodig hebben om een mooi en eerlijk product te maken. Gemiddeld is dat zo’n 30% meer dan de lokale marktwaarde en dat betalen we graag extra. In landen als Peru en Bolivia kan het zomaar gebeuren dat mensen hun producten ver onder de kostprijs aanbieden, omdat zij die dag bijvoorbeeld hun huur moeten betalen en dus direct geld nodig hebben. Daar willen wij geen misbruik van maken. Wij betalen een vaste prijs waar de producenten op kunnen rekenen en in ruil daarvoor krijgen wij mooie en kwalitatief goede producten.

Micro-krediet en renteloze leningen
Vanaf het begin van ons bedrijf in 1999 werken wij met een systeem dat veel weg heeft van micro-krediet. Herderinnen bijvoorbeeld, in de bergen rond het Titicaca-meer, hebben vaak geen middelen om wol aan te schaffen en dus ook geen mogelijkheid om producten te breien waarmee zij extern inkomen kunnen verkrijgen. Deze vicieuze cirkel doorbreken wij door wol te verstrekken. Vervolgens maakt een herderin daar een vingerpop, sleutelhanger of muts van, die Titicaca afneemt. De prijs van de wol wordt verrekend met de betaling en er blijft een netto bedrag voor haar over.
Bij
onze andere producenten werken we met een voorschot. Renteloos betalen we 30 tot 50% vooraf, waardoor de makers zelf geen lokale dure leningen hoeven af te sluiten.

Gelijkwaardigheid
Gelijkwaardigheid tussen de producent en Titicaca staat in onze bedrijfsvoering voorop. Met het verdiende geld verbeteren sommige makers hun huis of kopen schriften voor hun kinderen op school, anderen drinken de opbrengst van een heel jaar werken op in een drie dagen durend dorpsfeest. Dat is hun eigen vrije keuze en daar bemoeien wij ons bewust niet mee.

Controleerbaar Fair Trade

Regelmatig hebben wij contact met onze producenten en komen we bij hen thuis. Zo blijft het controleerbaar wat wij hier in Europa garanderen: eerlijke werkomstandigheden en een goed loon. Maatschappelijk verantwoord ondernemen is voor ons al meer dan 15 jaar de gewoonste zaak van de wereld.

Voor de producten die we nog maar kort voeren, kunnen we deze garanties niet geven, omdat we de makers nog niet goed genoeg kennen. Toch kunnen we achter deze producten staan, omdat ze het begin vormen van een hopelijk lange en duurzame band met onze nieuwe producenten en omdat ze sowieso bijdragen aan het versterken van de locale economie in Peru en Bolivia. Zodra een product succesvol is en in het assortiment blijft, zorgen we dat we ook hier voldoende zicht krijgen op de productie-omstandigheden.

Een officieel erkend Fair Trade-keurmerk hebben wij bewust niet, vanwege de hoge kosten en de vele administratieve rompslomp. We denken dat onze eigen controle en het directe contact met onze producenten zeker zo effectief zijn. Voor een beter beeld, verwijzen we u ook graag naar de foto's en filmpjes onder 'Meet the People'.

Milieu

Hier   Op ons kantoor en in ons magazijn maken wij uitsluitend gebruik van natuurstroom. Alle noppenfolie en vulmaterialen die wij gebruiken ter bescherming van onze artikelen tijdens het transport, zijn opnieuw gebruikt of van gerecyclede. Ons papier is FSC, chloorvrij gebleekt en deels gerecycled.

Daar  Milieu-aspecten in Peru en Bolivia richten zich vooral op het meer bewust maken van de mensen waarmee wij samenwerken en tot het nemen van een aantal wezenlijke maatregelen omtrent hun gezondheid, zoals het ventileren van de ruimten waar zij werken en het dragen van handschoenen en stofkapjes als dit nodig is.

De kleurstoffen in de textiel en in de verf zijn zoveel mogelijk ecologisch verantwoord. Niet-giftige verf is gelukkig daar ook steeds beter te koop. Er is zelfs tegenwoordig een Zwitserse importeur van milieuvriendelijke kleurstoffen. Daar kopen we alle verf voor onze nieuwe lijn van wollen harten, sneeuwvlokken, sterren, vredesduiven en kerstbomen.

Geen van onze producten bevat illegaal gekapt regenwoudhout of cactushout. Ook met het legaal gekapte hout zijn wij zeer kritisch, omdat legaliteit in Zuid-Amerika makkelijk te koop is.